
WhatsApp yayınlandığı günden beri en çok tercih edilen iletişim uygulamalarının başında geliyor.
Günlük hayatımızda mesajlaşmak, görüntülü konuşmak için WhatsApp’ı kullanıyoruz. Oberlo’nun
istatistiklerine göre dünyada her gün WhatsApp üzerinden 100 milyar mesaj gönderiliyor.
Bu kadar yaygın şekilde kullanılan WhatsApp resmen gündelik yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası oluyor,
bu nedenle WhatsApp, WhatsApp Business(işletme) adıyla profesyonel iş dünyasına da adım atıyor. Gelin hep birlikte WhatsApp İşletme Hesabı ile ilgili tüm merak edilen konuları birlikte inceleyelim.
WhatsApp Business Hesabı Nedir?
WhatsApp Business hesabı nedir? Muhtemelen arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınızla kullandığınız kişisel WhatsApp hesabının aksine, işinize özel bir WhatsApp hesabıdır.
Bir WhatsApp Business hesabı, aslında ana akım WhatsApp Messenger uygulamasından çok farklı değildir. Müşterilere hizmet vermeye, potansiyel müşterilerle iletişim kurmaya ve çoğu kişinin aşina olduğu bir mesajlaşma platformu aracılığıyla satışları kolaylaştırmaya yönelik özelliklerle, bunun bir uzantısı gibidir .
İşletmeler iki WhatsApp hesabı arasında seçim yapabilir:
- WhatsApp Business Uygulaması: Bir hesap kullanıcısı olan küçük, yerel işletmeler için.
- WhatsApp Business API: Birkaç hesap kullanıcısı olan orta ve büyük ölçekli işletmeler için.
Herhangi bir küçük işletme, uygulamayı App Store veya Google Play’den indirerek WhatsApp Business Uygulamasına ücretsiz olarak kaydolabilir, ancak bu hesabı kişisel WhatsApp hesabınız tarafından kullanılandan farklı bir telefon numarasına eklemeniz gerekir. Bu, kayıt sırasında yeni bir SIM kart satın almanız, farklı bir akıllı telefon kullanmanız veya sabit hat numaranızı girmeniz gerektiği anlamına gelir. Bu hesabı yalnızca bir kullanıcı yönetebilir.
WhatsApp Business API hesabı, bir WhatsApp iş ortağı tarafından onaylanmayı gerektirir ve bazı özellikleriyle ilişkili maliyetleri vardır. Küresel bir müşteri tabanına uygun, ölçeklenebilir özelliklere sahip daha gelişmiş bir hesaptır ve birden fazla cihazda farklı kişiler tarafından yönetilebilir.
WhatsApp Business’ın özellikleri nelerdir?
WhatsApp Business App ile işletmeler şunları yapabilir:
- Bir işletme profili oluşturun: Bir işletme profili, çalışma saatlerini, web sitesi adresini, iletişim bilgilerini ve işletmenizle ilgili diğer bilgileri detaylandırabilir. WhatsApp kullanıcıları bunu görüntüleyebilir ve kişisel bir kullanıcı değil, bir işletme olduğunuzdan emin olabilirler.
- Müşterileri ve sohbetleri kategorilere ayırın: Müşterilere etiketler koyun (örn. Yeni Müşteri, Potansiyel Müşteri) ve sohbetleri bir sipariş, müşteri sorgusu veya başka bir şeyle ilgili olup olmadığına göre kategorilere ayırın.
- Otomatik yanıtları ayarlayın: Telefondan uzaktayken müşterilere verilen özel yanıtları otomatikleştirin veya hizmetlerinizi tanıtmak için kişilere otomatik tanıtımlar gönderin.
- Müşteri gruplarına yayın gönderin: Müşteriler sizi kişilerine eklediyse, onlara “yayın” mesajlarıyla mesaj gönderebilirsiniz (bir seferde 256 alıcıyla sınırlıdır).
- Hızlı yanıtları kullanın: Sohbetlerde müşteriler için popüler yanıtları yalnızca birkaç dokunuşla yeniden kullanın – önceden yazılmış yanıtları kaydedin, bir yanıt seçmek için dokunun ve sıfırdan yazmaktan kaçının.
- Ürün kataloğu oluşturun: Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi, sattığınız şeylerin WhatsApp tabanlı bir kataloğuyla sergileyin.
Business App kullanıcıları müşterilere sınırsız mesaj gönderebilir. Sadece iletişim numaralarına ihtiyacınız var ve ardından ilk mesajı gönderebilirsiniz. Uygulama aracılığıyla her türlü içerik gönderilebilir – alıcı sizi engellemediği sürece, onlara mesaj göndermekte özgürsünüz.
WhatsApp İşletme Hesabını Kimler Kullanamaz?
- Tütün ürünleri
- Alkol ürünleri
- Canlı hayvan
- Kripto para
- Arkadaşlık hizmetleri
- Ateşli silah ya da mühimmat
- Kumar işletmeleri
- İlaç ve sağlık ürünleri
WhatsApp İşletme Hesabı Nasıl Açılır?
- WhatsApp Business uygulamasını ücretsiz Google Play Store’dan veya İOS’dan indirin.
- Uygulamayı indirdikten sonra işletmenizin telefon numarasını doğrulayın.
- Uygulamanın istemiş olduğu izinleri kabul edin.
- Profilinizi oluşturduktan sonra Katalog, Kısayol, Mesajlaşma Araçları düzenleyebilirsiniz.
Son söz
WhatsApp Business, müşteri desteğini otomatikleştirmek isteyen şirketler için çok yönlü bir platformdur. Bununla birlikte, bir şirketin olağanüstü müşteri hizmetleri sunarak müşterilerini beslemesi, onlarla etkileşime geçmesi ve onlarla etkileşime geçmesi için çok büyük fırsatlar vardır.
Aşağıdaki yorum bölümünde WhatsApp Business ile olan deneyiminizi bize bildirin.